PORTFOLIO
MINOR TOEGEPASTE FOTOGRAFIE
FOTOVAKSCHOOL AMSTERDAM
Tijdens mijn studie Fashion & Textile Technologies heb ik gekozen voor de particuliere minor Toegepaste Fotografie, omdat Fotografie mijn 2e studiekeuze was. Ik leer graag nieuwe dingen en ik had altijd al een soort nieuwsgierigheid naar Fotografie. Om de kennis en de tools in huis te hebben om Fotografie professioneler aan te pakken leek het mij leuk om deze minor te volgen. Daarnaast was ik tijdens mijn studie Fashion & Textile Technologies altijd al graag creatief bezig, waardoor ik het een mooie aansluiting vond op mijn studie.
Ik heb op de Fotovakschool veel mogen leren en een halfjaar met veel plezier aan de opdrachten gewerkt. De minor was ook heel uitgebreid en er zijn uiteenlopende disciplines behandeld. De minor bestond uit 2 blokken met meerdere vakken. Voor elk vak moest er aan het einde een eindopdracht worden ingeleverd, waaraan 8 weken lang werd gewerkt. Daarnaast kreeg je per vak elke week tussenopdrachten die bijdroegen aan de kennis en techniek. Deze tussentijdse praktijkopdrachten en de feedback daarop moest je bijhouden in een werkboek, waarbij reflectie op het eigen werk een belangrijk onderdeel was. Daarnaast was er een kennistoets over de geleerde theorie en een praktijktoets Beeldbewerking.
BLOK 1
Blok 1 bestond uit 4 vakken: Digitale fotografie 1, Digitale Fotografie 2, Licht 1 en Beeldbewerking 1. Voor Beeldbewerking waren er praktijklessen met thuisopdrachten. Hiervoor werd er geen werkboek gevraagd. Dit vak werd afgesloten met een praktijktoets. Daarnaast bevatte Digitale Fotografie ook een kennistoets, wat deels meetelde voor het cijfer. Het werk van de vakken is hieronder te zien.
Vak: Digitale Fotografie 1
Praktijkopdracht: De straat waarin ik woon.
Maak een serie van 8 foto’s met als thema ‘De straat waarin ik woon’. In deze serie moet je laten zien dat je de geleerde techniek als middel in kan zetten om je concept/verhaal te verbeelden.
Ik woonde in een straat met veel lokale ondernemers met een winkel. Mijn concept was het fotograferen van het interieur en het exterieur van deze winkels inclusief de trotse ondernemer. Bekijk het resultaat in de slideshow hieronder.
In het werkboek Digitale Fotografie 1 is er nog veel meer informatie over de praktijkopdracht en de uitvoer daarvan te vinden. Daarnaast bevat het werkboek de tussentijdse weekopdrachten voor dit vak. Dit werkboek is te downloaden via de knop hieronder.
Vak: Digitale Fotografie 2
Praktijkopdracht: Het nieuwe album van ...
Je favoriete artiest, band of dj heeft een nieuw album gemaakt en wil graag passende sfeerbeelden. Hij wil geen band(portret)foto’s, maar echt sfeerbeelden die de muziek ondersteunen. Kies een muzikant, band of dj waardoor je geïnspireerd wordt en maak een serie van minimaal 5 foto’s. Zorg dat je niet alleen de muziek goed beluisterd, maar dat je ook de teksten hebt bestudeerd. Eén van de beelden komt op de cover, de andere 4 beelden dienen ter ondersteuning van de (song)teksten die tevens in de LP-hoes of het CD-boekje worden opgenomen. De presentatie is in het juiste formaat van een CD of LP en zal altijd bestaan uit een vierkante opmaak. Werk hiervoor in InDesign. Tekst moet verwerkt worden op de voorkant (artiest en titel van het album). De fotografische techniek, het cameragebruik, kleur of zwart wit bepaal je zelf.
Voor deze opdracht heb ik gekozen voor het album Gedeeld Door Ons van Suzan & Freek. Ik was al fan van dit duo die pas een paar singles hadden uitbracht. Ze hadden destijds net dit 1e album uitgebracht en ik draaide het graag. De keus was dus snel gemaakt. Hieronder zijn de beelden, verwerkt in de vereiste lay-out, te zien.





In het werkboek Digitale Fotografie 2 is er nog veel meer informatie over de praktijkopdracht en de uitvoer daarvan te vinden. Daarnaast bevat het werkboek de tussentijdse weekopdrachten voor dit vak. Dit werkboek is te downloaden via de knop hieronder.
Vak: Licht 1
Praktijkopdracht: Portretten en stilleven voor NRC NEXT
Ga op zoek naar een stel of echtpaar dat een bijzondere combinatie is. De opdrachtgever, NRC Next, wil laten zien dat we leven in een multiculturele samenleving en daarom moeten de verschillende culturele achtergronden van beide personen benadrukt worden. Ze willen ook graag de woonsituatie en de personen in één foto in hebben. Daarnaast willen ze dat
jij een stilleven uit de woning van het echtpaar fotografeert. Je bent vrij in je concept om het multiculturele aspect van deze opdracht daaraan toe te voegen. Er moet bij het interview (dat niet afgenomen hoeft te worden) ook een close-upportret van beide personen te zien zijn. Er worden 4 foto's gemaakt die verwerkt worden in een NRC Next lay-out. Werk hiervoor in InDesign. De foto's moeten bevatten:
-
Een dubbelportret in de woning van het stel. Beide personen hebben ieder hun eigen verschillende culturele achtergrond. Kortom, het moet een multicultureel stel zijn.
-
Close-ups van beide personen, het gaat hierbij om compositie,
-
Een stilleven van enkele spullen uit hun interieur waaruit eventuele culturele verschillen blijken.
Belangrijk bij deze opdracht is dat er gewerkt moet worden met een reportageflitser.
Voor deze opdracht heb ik Carin van Es en Jean-Pierre Morjaan gefotografeerd. De foto's zijn te zien in de onderstaande NRC Next lay-out die ik heb gemaakt.
In het werkboek Licht 1 is er nog veel meer informatie over de praktijkopdracht en de uitvoer daarvan te vinden. Daarnaast bevat het werkboek de tussentijdse weekopdrachten voor dit vak. Dit werkboek is te downloaden via de knop hieronder.
BLOK 2
Blok 1 bestond uit 3 vakken: Vakdisciplines, Beeldontwikkeling en Beeldcultuur. Voor Beeldcultuur moest ik een essay schrijven, waarbij geen werkboek nodig was. Het werk van de vakken is hieronder te zien.
Vak: Kennismaking vakdisciplines
In het werkboek Vakdisciplines is er nog veel meer informatie over de praktijkopdrachten en de uitvoering daarvan te vinden. Daarnaast bevat het werkboek de tussentijdse weekopdrachten voor dit vak. Dit werkboek is te downloaden via de knop hieronder.
Praktijkopdracht: documentair
Maak een documentaire serie van minimaal 8 beelden, kleur of zwart wit, waarbij je kiest uit één van de volgende thema’s:
-
De kracht van het gezin
-
De stilte van de stad
-
Schoonheid is vergankelijk
Ik koos voor het thema "de kracht van het gezin". Mijn concept was het fotograferen van een boerengezin met een geitenhouderij waarbij iedereen zijn steentje bijdraagt. Bekijk het resultaat in de slideshow hieronder.
Praktijkopdracht: reclame
Maak twee campagnebeelden (tweeluik) voor een fictief of bestaande campagne voor Bloemenbureau Holland. Het doel is een advertentie met het onderwerp: Mooi wat bloemen doen! Jarenlang is de strategie voor verkoop van planten geweest: als presentje voor een ander. Nu koop je bloemen voor jezelf: als verkoop-strategie. De beelden bestaan uit een stilleven en een portret met product in een passende setting en omgeving. Het bloemenbureau heeft een voorkeur voor lichte, frisse beelden in een modern en gestileerde locatie. Kies dus een plant of bloemen die past bij de persoon of een verrassende combinatie!
Bekijk het resultaat hieronder.


Praktijkopdracht: portret
Maak een tweeluik - portret van een bekende van iemand in zijn of haar leefomgeving. Het portret bestaat uit twee beelden (foto’s):
-
Close up - uitsluitend het gelaat in beeld.
-
Totaalbeeld waarbij het interieur en de leefomgeving duidelijk zichtbaar is.
Bedenk een concept waarin de leefomgeving iets vertelt over de persoon die je portretteert. Het moet de toeschouwer een duidelijk beeld geven van de persoon die je portretteert.
Mijn concept was het fotograferen mijn broertje die graag aan zijn brommers sleutelt in de schuur. Bekijk het resultaat hieronder.


Praktijkopdracht: architectuur
Maak 3 foto’s van een zelf gekozen gebouw voor de architect. Maak een fotodrieluik: een opname van de buitenkant (het totale gebouw is in beeld en volgens de norm onthoekt), een van de binnenkant (sfeerbeeld en tevens onthoekt) en een detail van het materiaal, waar het gebouw van gemaakt is. Fotografeer vanuit verschillende standpunten.
Ik fotografeerde hiervoor het busstation op Amsterdam Centraal. Bekijk het resultaat hieronder.



Praktijkopdracht: mode
Maak een drieluik met als onderwerp een wit kledingstuk. Je mag vrij interpreteren hoe je dit kledingstuk in beeld gaat brengen. Experimenteren met het vertalen van idee naar beeld is het doel. Het uiteindelijke resultaat is een drieluik, waarbij elke foto onderdeel is van een groter geheel, maar ook een zelfstandig beeld is. Dus niet één foto in drie delen! In het drieluik moet één thema/concept/rode draad zitten. Het menselijk aspect moet onderdeel van de foto’s zijn.
Bekijk het resultaat hieronder.



Praktijkopdracht: landschap
Maak 4 - 6 foto’s waarin het landschap een (in)directe relatie heeft met een gebeurtenis uit het (recente) verleden.
Voor deze opdracht heb ik op de de Ginkelse Heide gefotografeerd. Hier is een slag geweest in de 2e Wereldoorlog en deze plek word nog steeds gebruikt als militair oefenterreid. Bekijk het resultaat hieronder.

Vak: Beeldcultuur
Theorie opdracht: Essay
Schijf een essay van minimaal 2000 en maximaal 4000 woorden over een onderwerp uit de lessen van Beeldcultuur. In het essay moet de student een onderwerp uitdiepen aan de hand van een of meer voorbeelden uit de praktijk van de fotografie. In het essay moet de student laten zien dat hij de stof eigen heeft gemaakt en dat hij deze kan toepassen op het onderwerp dat hij beschrijft. In het essay moet hij zijn beweringen van deugdelijke argumenten voorzien.
Voor deze opdracht heb ik een essay geschreven met als onderwerp: De negatieve impact van influencers: wat ervoor dat (de beelden van) influencers vandaag de dag zo populair zijn en hebben beelden van influencers op social media schadelijke gevolgen voor het zelfbeeld en de mentale gezondheid van jongeren?
Mijn essay is te downloaden via de knop hieronder.
Vak: Beeldontwikkeling
Praktijkopdracht: de biografie, de jeugdfoto en het oeuvre van een fictieve fotograaf
Je maakt het oeuvre van een fictieve fotograaf bestaande uit drie onderdelen:
Biografie
Schrijf een biografie van je fictieve fotograaf, waarbij je je fictieve fotograaf een naam geeft.
Je maakt een keuze voor een genre en laat zien welke gevolgen deze keuze heeft voor de beeldontwikkeling van de denkbeeldige fotograaf. De thematiek van de beelden die je in de praktijkopdracht gaat maken, moet voortkomen uit de biografie van de fictieve fotograaf.
Jeudgfoto
Kies een moment uit de jeugd van de fictieve fotograaf en maak hier een foto van. Bepaal daarbij wie de foto heeft ge- maakt en welke rol deze persoon had in het het leven van de fotograaf. Het jaartal waarin dit fictieve moment plaats vond is af te lezen aan de stijl van de foto
Het oeuvre
Fotografeer het oeuvre van deze denkbeeldige fotograaf. Maak een 3 series van 4 beelden die die representatief zijn voor het oeuvre van de denkbeeldige fotograaf. Het elke serie moet een bepaalde periode van het leven van de fotograaf representeren.
Om deze vrij complexe opdracht op de juiste manier te bekijken en begrijpen, is het van interessant om het werkboek bij dit vak te downloaden. De opdracht is dan te bekijken vanaf pagina 17. Onder de download button wordt het eindresultaat van de jeugdfoto en daarna de 3 series getoond.



